Terveelliset elämäntavat parantavat elämänlaatua?

Jokainen valitsee itse miten elämäänsä elää, se lienee selvä. Joku nauttii urheilusta, toinen syö sipsiä ja makaa sohvalla. Uskallan kuitenkin väittää että sillä, miten elämäänsä elää on suora vaikutus elämänlaatuun. Jokaisella aikuisella on oikeus elää kuten haluaa ja jokainen aikuinen vastaa itse omista elintavoistaan. On kuitenkin hyvä muistaa että ne omat elintavat välittyvät lähes poikkeuksetta myös omille lapsille. 

mcdonalds_stop_obesity

Vertaillaanpa hieman. Unohdetaan tällä kertaa nuo huippu-urheilijat vaikka kovasti näpit syhyäisivätkin kirjoittamaan miten epäterveellistä myös ääripäähän viety huippu-urheilu voi olla. Otetaan kuitenkin tällä kertaa esimerkeiksi kaksi erilaista ”tavallista” perhettä.

Kuvitellaan perhe, jonka isä ja äiti tekevät itse ruokaa koko perheelle, eineksiä ei käytetä, vaan vaikka ruoka onkin ihan tavallista kotiruokaa, se on itse tehtyä. Joka ruualla on tarjolla salaattia. Välipaloina ei syödä suklaata ja ruokajuomana toimii maito tai vesi, ei Coca cola. Yhdessä myös liikutaan, ulkoillaan ja käydään uimassa. Kaikki ovat energisiä ja iloisia. Perheen vanhemmilla on omat liikunnalliset harrastuksensa, mikä on saanut myös perheen lapset innostumaan liikunnasta. Toki myös telkkaria katsotaan, pelikoneilla pelataan ja tietokoneella surffaillaan (pääasiassa luetaan laadukkaita Fitness-blogeja), mutta ei taukoamatta. Karkkipäiväkin on kerran viikossa.

healthy family

Toisena esimerkkinä perhe, jossa ruokavalio perustuu pitkälti eineksiin ja pikaruokaan. Ruokaa ei osata, tai viitsitä, tehdä itse, vaan lämmitetään kaupasta ostettuja valmisruokia ja useampaan kertaan viikossa saatetaan hakea ruokaa lähi-Hesestä. Perheen lapset eivät halua syödä kouluruokaa koska se on pahaa. Usein koulussa onkin mukana suklaapatukka tai jotain muuta pientä evästä. Perheen isä käy harrastuksenaan kavereiden kanssa keilaamassa (kaljalla) ja äiti ei ehdi harrastaa kun kaikki aika menee nettibingoissa ja sosiaalisia suhteita hoitaessa Facebookissa. Yhdessä perheen kanssa aikaa vietetään lähinnä sohvalla löhöten. Sekä lapset että vanhemmat ovat väsyneitä. Lapset koheltavat tai ovat kiukkuisia mihin taas vanhemmilla menee hermo. Arki on riitelyä ja yölläkin nukutaan heikosti.

455492-001tveatingcrop

Mikä on näiden perheiden välinen selkein ero? Vaikka esimerkkiperheet ovatkin hieman kärjistettyjä, on se kiistämätön fakta, että kunnon ruoka tuo energiaa tasaisemmin kuin roskaruoka. Näin jaksetaan liikkua ja touhuta. Mieli pysyy tasaisen hyvänä kun on mielekästä tekemistä eikä verensokeri pompi ylös alas jatkuvasta herkkujen syömisestä. Vanhemmatkin jaksavat harrastaa lasten kanssa eivätkä passivoidu sohvanpohjaan tai kuten niin helposti nykypäivänä, tietokoneen ääreen.

Computer_viruses

Voiko joku täysin rehellisesti väittää ettei elintavoilla ole vaikutusta elämänlaatuun? Kehoitankin jokaista miettimään hieman omia elintapojaan ja sitä, millaisen esimerkin haluaa omille lapsilleen antaa. Älkääkä nyt pelästykö, kyllä niitä jääkiekon MM-kisoja voi silti katsoa kunhan muistaa välillä liikkuakin ja erätauolla syödä muutakin kuin Saarioisten valmispitsaa…

P.S. PAF:n sivuilla Suomen kertoimet on parempia kuin Veikkauksen

Metallisydän

11 vastausta artikkeliin “Terveelliset elämäntavat parantavat elämänlaatua?”

 1. Tiätkö mies. Sä oot viimeaikoina saanu kirjotukseen sellasta potkua että oksat pois. Täyttä timangia taas!

  Oon tätä samaa asiaa miettiny. Kaupassa silloin tällöin katton mitä edellämenevän hihnalla on. Viimeksi siinä oli kaksi lavallista Risifruttia, kolme pussia vehnäsämpylöitä, 2x energiajuoma ja päälle valtava valmispitsa eineshyllystä. Kun nostin katseeni hihnasta henkilöön, olisin voinut kuvitella katsovani plussapalloa, langanlaihat jalat ja aivan rajattomasti läskiä pursuava yläkroppa. Ikää tällä naisella oli juuri sen verran, että kotona odotti todennäköisesti 13v kultapoitsu. Säälitti.

  Oman elämänsä saa kyllä pilata jos väkisin haluaa, mutta että lapsienkin.

  • Yritätkö Ile sanoa että mä olen liekeissä? 😀

   Se surullisinta onkin kun kaupassa katsoo jotain selkeästi ylipainoista perhettä jossa lapsetkin näyttää lähes michelinukoilta ja ostoskärryissä on hampparia, pizzaa, kokista ja sipsiä. Tekis mieli niille vanhemmille sanoa että ymmärrätkö mitä lapsellesi teet…

 2. Oon vasta vähän aikaa sit löytänyt tän blogin! Enemmänkin luen just näitä naisten fitnessblogeja. 😉 Mutta oon tykästynyt tähän blogiin ihan hulluna! Huumori uppoaa ainakin muhun! 🙂

  Mutta siis varsinaiseen aiheeseen. Tätä ilmiötä näkee ihan liian paljon ite ainakin kaupan kassoilla! Ei tartte kattoo kun kärryihin, kun tietää melkeinpä millaisen ihmisen kohtaa! :/ Oon ite laiska tekeen ruokaa, mutta silti teen itse ruokani ja myös oma lapsi syö sitä itsetehtyä ruokaa. Joskus toki syömme ulkona, mutta se on vain poikkeus eikä sääntö. Vaikka joku itse syö miten sattuu, niin mielestäni pitäisi edes lapselle tehdä ruokaa. Miksi lapsen pitäisi olla toisen valintojen uhri! Syö itse itsesi vaikka kuinka huonoon kuntoon, jos olet niin tyhmä, mutta älä vie lasta mukanasi!

  • Kiva että jutut uppoaa 🙂

   Ei meilläkään lapset syö samaa ruoka akuin itse syödään. Lapset syö tavallista kotiruokaa kun me taas ”fitness-ruokaa”. Toki samoja ruoka-aineksia käytetään osin, mutta ei täysin 🙂

 3. Näin juuri! Kieltämättä joskus voi turhauttaa töissä, kun vanhemmat laittavat sitten lapsen kiukkuilun, häiriköinnin tai muun hankaluden lapsen omaksi syyksi. Vaikka arjen perusrakenteet ovat juuri tuon toisen kuvaamasi perheen hukassa ja asioista ei aikuiset ota vastuuta. No, ainakin helppo nähdä, mitä kautta VOI koko elämä muuttua premmaksi!
  Terveisin lapsiperheiden kanssa työskentelevä 🙂

  • Niinpä, kannattaa ainakin kokeilla terveellisiä elämäntapoja, saattaa ihan yllättyä millainen vaikutus niillä on 🙂

 4. Sitten kun se kassalla jonottava äiti ottaa itseään niskasta, se murehtii sitä, kun pitää itselle tehdä omat eväät ja muille ne mättöpaskat, koita siinä sitten elää terveellisesti kun muut vetelee kotona jäätelöä 🙂
  Hiljalleen jos äiti jaksaa pitää omastaan kiinni koko perheen ruokavalio muuttuu terveempään suuntaan ja ehkä se kouluruokakin alkaa niille vekaroille maistua. Työpaikoilla muutos huomataan myös ja hiljalleen aletaan kysyä, että etkö sä syö mitään oikeeta ruokaa ja miten sä syöt noin paljon. Kun olo ja ulkomuoto muuttuu ne muutkin työkaverit miettii, että varmaan pitäs itsekin syödä sitä ”pupun” ruokaa.
  Mulle tulee välillä kauhee ressi jos kummilapset tulee kylään, kun heillä ruokailutottumukset on ihan jotain muuta.

  • Noinhan se hyvässä tapauksessa menis, lapset ottaa vanhemmistaan mallia ja niidenkin ruokailutottumukset muuttuu varmasti terveellisempään suuntaan jos vanhemmat ottaa itseään niskasta kiinni. Sama juttu on tosiaan myös työpaikoilla. Alkuun ehkä kummeksutaan, jopa paheksutaan, mutta kun huomataan miten hyvää terveellinen ruokavalio tekee, aletaan kuin automaattisesti itsekin omaksua ainakin osia siitä.

 5. Tai sitten niitten terveysintoilijoiden lapsista kehittyy seuraava itteään täydellisemmäks (tappo)koneeks treenaava Patrick Bateman. 😛 neh neh

 6. Ai saakeli äijä, sä kyllä pistät niin miettimään näillä kirjoituksillas!!! Loistavaa tekstiä ja totuutta kaunistelematta.
  Jos saisin toivoa, niin saa ajatukseni vielä kääntymään työpaikkaruokailusta, siitä, että kuinka töissä onkaan vaikeaa syödä terveellisesti ja niitä hiton eväspokseja kun ei kehtais kymmentä sinne kantaa..
  ja kun ruokataukokin on sen 30 min niin sit pitäis muistaa vielä väkipalatkin syödä!!
  ps. 5vuotta töissä enkä kertaakaan ole viereisiä kovissa käytössä olevia karkki tai limpparikoneita käyttänyt, anna pliis ees papukaijamerkki 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta