Erilainen dieettikirjoitus – Metallisydän testaa mättöpäivää

Olen ollut dieetillä nyt vuoden alusta alkaen ja kirjoitellut dieettiruokavaliostani ja dieetillä käyttämistäni lisäravinteista. Tällä kertaa luodaan hiukan erilainen katsaus dieetin kiemuroihin. Eilen oli nimittäin cheattimättötankkauspäivä, jonka aikana söin kaikkea sitä mitä olin tiukkaa ruokavaliota noudattaessani kaivannut. Mitään kaloritavoitetta ei minulla ollut, kalorimäärä oli täysin sivuseikka, pääasia oli tankata kroppaa ja erityisesti päätä kaikilla herkuilla joita vaan teki mieli syödä.

Katsotaanpa hiukan mitä kaikkea ruokaa ja herkkua päivään mahtui…

Aamu alkoi perinteisen kinkkumunakkaan sijasta kaurasämpylöillä. Söin kaksi isoa kaurasämpylää, joiden väliin laitoin reilusti juustoa. Niiden kaveriksi pistelin menemään pari tavallista jogurttia.

20140215_130517

Aamupalan yhteydessä avasin päivän ensimmäisen karkkipussin, mistä napsin karkkeja tasaista tahtia lounaaseen asti. Lounaaksi söin iiison lautasellisen ranskalaisia ja kananugetteja/pihvejä ja jälkkäriksi kolme palaa suklaajäädykesysteemiä.

20140215_130417

20140215_121355

 Seuraavana vuorossa olikin välipala, kolme juustohampurilaista. Niiden lisäksi vein ruuan myös muun perheen suusta, puolikas kanawrap ja ranskalaisia…

20140215_155250

Välipalan jälkeen tein pullataikinan nousemaan ja heittäydyin sohvalle lepäämään. Täytyy kyllä sanoa että tällainen hiilarinmussuttaminen saa väsyttämään. Koko päivän on olo ollut tukkoinen ja väsynyt…

Lepohetken jälkeen oli pullataikina valmiina.

20140215_162037

20140215_173009

20140215_180239

Laskiaispullia upposi viisi, hillolla ja kermavaahdolla : )

Pari tuntia meni pullia sulatellessa, toki siinä samalla tuli syötyä pussillinen Tupla Shuffle Toffeeta…

20140215_140520

(Toinen kuvan Tupla-pusseista jäi syömättä)

Illalla väsättiin vielä omatekoista pizzaa Putousta katsellessa, kinkkua, jauhelihaa, aura-juustoa ja ananasta, nam nam nam : )

20140215_215145

Pizzan jälkeen napsin vielä muutaman karkin laskeskellessani päivän mittaan kertyneitä kaloreita. Hankala oli ihan tarkkaa lukemaa saada kun osa ruuista oli omatekoisia enkä ihan kaikkia tarkasti punninnut. Jossain 8300 kcal paikkeilla siinä pyörittiin. Kaipa sitä enemmänkin olisi saanut syötyä, mutta en viitsinyt ahtaa. Nyt olo oli koko päivän ihan hyvä, joskin hiukan turvonnut.

Metallisydän

30 vastausta artikkeliin “Erilainen dieettikirjoitus – Metallisydän testaa mättöpäivää”

 1. 😮 Ohhoh! No nyt ois mielenkiintoista kuulla myös, miten seuraavat päivät tuosta mättöpäivästä etenee, vointi, fiilis, paino, ruoansulatuksentoiminnot jne. Mää varmaan halkeisin 😀 ja voisin pyöriä paikasta toiseen seuraavan viikon ajan tuon jälkeen 😉

  • Kyllä siinä mullakin välillä vähän sellanen pallo-olo oli, mutta nyt aamulla taas ihan normaali olo 🙂 Paino oli noussut kilon verran, oletin kyllä että olis noussut enemmän. 🙂

 2. Kuinka paljon joit mättöjen päälle? Itsellä hiilarimättö kerää nestettä ja seuraavassa treenissä hiki valuu oikein kunnolla.

  • Juotua tuli arviolta joku kolmisen litraa päivän aikana. Yöllä oli ihan törkeä hiki…

 3. Hirveä määrä ruokaa! Tai voiko tota hiilarimättöä edes ruuaksi sanoa… 😀 Mä saisin syötyä ehkä kolmanneksen tuosta määrästä jos oikeen tosissani yrittäisin. 😀

  • Joo kyllähän tuo sokeri- ja hiilarimäärä aika kaukana ruuasta on 🙂

  • Tämä oli ensimmäinen kerta kun ihan tällaisen mättöpäivän pidin, eli en kovin usein. Sellaisen oikeaoppisemman tankkauspäivän pidän dieetillä parin viikon välein.

 4. Hyvät mätöt, arvostan saavutustasi. Itsellä ei olis ihan kaikki uponnut, mutta toisaalta olisin vaihtanut jotain sipseihin joten samoissa varmaan loppupelissä. Kunnioitettavaa eniveis, ja hyvät oli mättöruoat. Ite olisin voinut syödä mielelläni ihan samoja 🙂

  http://musclefetish.fitfashion.fi/

  • Mä en ikinä ole oikein sipseistä välittänyt, siksipä ne tosta puuttuikin. Muuten oli kyllä omastakin mielestä aika kattava valikoima 🙂

 5. Mätön määrä oli kyllä kunnioitettava. Joskus kun päättää laittaa ranttaliksi tiukan ruokavalion sijasta, on meno kyllä herkuttelua, mutta blogikirjoittelusi antoi uskoa sille, että mättöpäivästä ei pidä saada liian kovia tunnontuskia – pää tarttee sitä ja ehkä kroppakin 🙂

  • Joo ei tällasesta yhdestä mättöpäivästä ole mitään haittaa. Jos nuo kaikki sapuskat jakaisi vaikka viikon ajalle, niistä tarttuisi rasvaakin kroppaan, nyt lähestulkoon kaikki menee suoraan läpi. Painonnousu on pelkkää nestettä jota hiilarit sitoo kroppaan, sekin on mennyttä parissa päivässä 🙂

  • En yleensä kommentoi mitään, mutta jäi ihan vaivaamaan.. Ai siis miten, että jos syön ripotellusti joitain herkkuruokia pitkin viikkoa, on se huonompi kuin että ne söisi yhtenä päivänä kerralla?

   Olen aina luullut, että loppupeleissä kalorit ovat se merkitsevin eli ettei olisi väliä, syökö ei-sallittuja muutamana päivänä viikossa vai sitten tämän saman määrän yhdellä kerralla, kunhan muuten ruokavalio tiukasti kunnossa. Tästä haluan kuulla enemmän vinkkejä ja ohjeistusta, sillä nyt kyllä täytyy pistää erilainen järjestys ruokavaliolle, vaikken millään dieetillä olekaan, jos näin on. Olen jo pitkään noudattanut ruokavaliota nin, että muuten tiukasti, mutta jos tekee mieli, niin 2-3 kertana viikossa sitten lisäksi näitä ei-sallittuihin kuuluvia. Varmasti toimisi omalla kohdalla yhtä hyvin niinkin, että keräisin nämä mieliteot yhdelle päivälle ja muina 6 päivänä noudattaisin ruokavaliota tiukasti, ja mielelläni siirtyisin tähän vaihtoehtoon, jos tällä pystyy jotenkin vaikuttamaan rasvan kerääntymiseen. 🙂

   PS. Vasta hiljattain aloin lukea blogiasi ja meni suoraan yhdeksi lemppareista, sillä sulla on sopivan rento asenne elämää ja treenaamista kohtaan, huomaa että punttailu on sullakin elämäntapa. Ihailtava ja motivoiva kehitys ulkoisestikin + hyviä liikevariaatiovinkkejä olen saanut täältä omaan treeniohjelmaan.

  • Joo kyllä sillä vaan merkitystä on milloin ne kalorit syö. Ehdottomasti ripotellen herkuttelu on rasvan kertymisen osalta haitallisempaa kuin kerran isommin herkuttelu. Jos syö herkkuja ripotellen, pysyy kokonaiskalorit pidempään yli kulutuksen, jolloin rasvaa kertyy. Jos taas syö herkut kerralla, ei keho ehdi varastoida niitä rasvaksi.

   Lisäksi kun ollaan dieetillä, on tuolla tankkauspäivällä ihan oikea tarkoituskin. Kun syödään pitkään vähemmän kuin kulutetaan, alkaa elimistö mukautua saatuun ravintomäärään pienentämällä aineenvaihduntaa ja tätä kautta kulutusta. Kun yhtenä päivänä syödään enemmän, saadaan kehoa huijattua luulemaan että ravintoa tulee taas enemmän ja nostamaan aineenvaihdunta taas korkeammaksi. Näin kulutus on taas korkeampi kuin saadun ravinnon määrä ja rasva palaa.

   Tankkauksen ei kuitenkaan tarvitse olla tällainen hullumässäyspäivä, kuten tämä omani oli. Eihän tällaisessa ole oikeasti mitään järkeä 😀 Riittää että syö reilusti enemmän kuin normaalisti, se jo aukaisee aineenvaihdunnan 🙂 Itselleni riittää maltillinen tankkaus kahden viikon välein pitämään aineenvaihdunnan normaalilla tasolla.

 6. Moikka,

  Oli mielenkiintoinen postaus! Kiva, että joku tekee mättö päivistäänkin postauksia! Usein kun saa lukea eri blogeista, että herkuttelupäivänä on mennyt huimat kaksi riviä raakasuklaata ja kourallinen pähkinöitä. 😀

  • Niinpä, usein kirjoitellaan vaan siitä miten vähän ja puhtaasti syödään. Tämä olikin tällainen erilainen dieettipostaus 🙂

 7. Hauska ja elämänmakuinen postaus, ihana kuulla, etrtä muutkin joskus relaavat.

  • Pitäähän sitä välillä hiukan relatakin 🙂

 8. Yleensä mun mättöpäivät on juurikin näyttäneet tuolta 🙂 eli sokerisilta, nyt olenkin tehnyt monesti puhtaampaa tankkausta ja se on kyllä sopinut hyvin, vaikka aluksi olisin ehkä niitä suklaita ja jäätelöitä kaivannutkin. Nyt viime viikonloppuna seison karkkihyllyn edessä ja mietin että mitä mä haluan… mitään ei tarttunut matkaan, aika onneton yritys, mutta mitään ei tehnyt mieli 🙂 No kyllä se mieli varmasti muuttuu ihan justiinsa.

  • Kyllä multakin sieltä tankkaus(mättö)päivän ruokalistalta usein karkkia ja muuta sokeristakin löytyy, mutta ei sentään yleensä tässä määrin 🙂 Nuo kaurasämpylät aamupalassa on kyllä se mun suosikki joka kuuluu joka kerta tankkauspäivään 🙂

 9. Moikka! Alkoi itelläkin tekemään mieli noita herkkuja jo… Mitä sanoisit neuvoksi siihen, että olen nyt kuukauden verran syönyt normaalisti (yrittänyt vähentää rasvoja ja sokereiden määrää) muuten normaaliruokaa, en oikeastaan mitään dieettiä. Roskaruuat ja herkut jättäny kyllä pois kokonaan. Tavoitteena mulla ois ensisijaisesti kiinteytys ja pienilihas massan kasvu, jonka kautta sitten suurentamaan lihasmassaa. Niin, milloin voisin pitää mättöpäivän? vai pitäisikö ruokavaliotakin jotenkin kiristää..?

  PS. onko Fitness-murot ihan turhia ? 😀

  • Tosi hankala sanoa tohon mitään tietämättä tarkemmin mitä syöt ja minkä verran. Jos haluat, voin kyllä neuvoa tarkkaankin (pientä korvausta vastaan 😉 ) ja muokata ruokavalion joka vastaa sun tavoitteita, laita sähköpostia vaan 🙂 Mättöpäivää ei oikeastaan kannata pitää jos sille ei ole tarvetta, on se tarve sitten aineenvaihdunnan käyntiin saaminen tai pääkopan vaatima 🙂

   Mun oma mielipide on, että Fitness-murot on huijausta. Niillä ei ole mitään tekemistä Fitnessin kanssa. Pelkästään harhaanjohtavaa mainontaa 🙂 Kuituja toki on, mutta sokeria myös ihan liikaa…

 10. Itse mittailen painon niin ruokien kuin itteni suhteen n. kerran viikkoon. Toi oikeesti pitää ainakin minun kohdalla paikkansa, sillä vaikka kuinka tarkoin laskeskelin perusruoat ja tankkauspäivän ruoat (kokeilun vuoksi) ja saldoksi olisi pitänyt tulla -0kg kyseiseltä viikolta, niin lukema näytti seuraavalla viikolla yli tavoitevauhdin eli -1,3kg. Painon mittasin edellisenä sunnuntaina ennen tankkauksien aloitusta ja sitten elettiin -0.5kg / viikko tyyliin seuraavalle sunnuntaille ja tadaa oli jo melkein seuraavakin viikko takana… =D Nyt vaan pelottaa miten lihat on reagoinut, jos sieltä onkin surkastunut 0.000001g lihaskudosta ku tuommosta vauhtia mentiin…. =/

  • Älä pelkää, ei se paino putoa ihan suoraviivaisesti ja tasaisesti. Välillä paino putoaa hitaammin ja sitten yhtäkkiä saattaa tipahtaa reilummin. Painon putoamista kannattaa seurata pidemmällä aikavälillä 🙂

 11. Dieetti -> treenin muutokset?

  Morjensta Seinäjoen suunnilta! Itse koen jonkin asteista sielun sympatiaa juttuja lueskellessa. Hyvää tekstiä ja kuvaa. Kiitos ensin siitä. En ole ehtinyt/viitsinyt vielä muitten bloggausten kommentteja lukea ihmisiltä ja sinulta niihin vastauksia, muuta kuin tämän mättöpäivän. Siksi saattaa, olla että olet jo aiemmin asiaan vastannut, mutta asiaan: itseäni kiinnostaisi se, että oletko muuttanut paljon treeniä dieetin aikana versus ennen dieettiä? Itse olin 6 viikkoa suhteellisen rankalla dieetillä ja 4-jakoinen treeni muuttui siksi ajaksi 1-jakoiseksi kiertoharjoitteluksi, missä hiki virtasi. Ja toinen kysymys: Jos dieetti on alkanut vuoden vaihteessa, aiotko kuinka kauan dietata?

  Tsemppiä jatkossa ja kiitoksia mahtavasta blogista!

  -Janne

  • Kiitos kehuista 🙂

   Muuten treenijako on ennallaan, mutta eriytin alkuvuodesta pakaratreenin muusta jalkatreenistä ja se tuntuu tehoavan aika mukavasti. Mutta nelijakoisela ohjelmalla mennään edelleen. Treenien pituutta olen hiukan lyhentänyt jotta jaksaa täysillä loppuun asti.

   Dieetin kestoa en ole sen kummemmin suunnitellut, lähinnä dieettaan niin kauan kunnes olen kuntoon tyytyväinen, sitten ”loivennan” dieetin ylläpitokaloreille.

 12. Tutun näköistä settiä. Kauheinta tuossa on seuraavana päivänä se pöntöllä istuminen ja pörisevä peräsin pari päivää. 😀 Happinaamari mimmilles seuraavalla kerralla. Vatsakin näyttää porsastelun jälkeen jalkapallolta, ihan kun raskaana olis. Mutta treeni kulkee seuraavana päivänä hurjasti ja pumpit kovat, jos uskaltaa salille. Vessassa ravailuksi ja kaasujen pidättämiseksi menee sikailujen jälkeen. :S

  Laitas hauvelista kuvia jatkossa lisää, koiraihmisenä arvostan sinua kovasti! Jokohan kohta perheenlisäystä, eli pullat uuniin mammalle? Sullakin alkaa olla ikää jo sen verran…

  Nyt on kovasti puhuttu maastavedon tarpeettomuudesta bodareille, kun wileniukset, supermassat ja muut lyttäävät sen. Ootko huomannu erilaista kehitystä kun siirryit maveen räkkivedosta? Meinaatko pysyä mavessa vielä?

  Tsemppiä!

  • Kyllähän se vatsa tohon reagoi, mutta ei mulla niin hirveän voimakkaasti 🙂 Peräsin alkoi kyllä pöristä jo samana iltana, mutta sekin loppui kohtalaisen nopeeta. Hiki kyllä irtosi sitten oikein kunnolla 🙂

   Täytyypä laatia hauvelista taas vaikka ihan oma kirjoituksensa 🙂

   Mitä ikää, mähän olen ikinuori! 😉

   Ihan ehdottomasti aion pysyä mavessa. Onhan se totta ettei mave sinänsä ole kehonrakennusliike, kehonrakennuksessa kun tarkoitus on rasittaa jotain tiettyä lihasta kerrallaan eikä koko kehoa ja mave kun on hyvin kokonaisvaltainen liike. Silti aion jatkossakin mavea tehdä jalkatreenin osana, usein viimeisenä liikkeenä. Koen sen hyvänä liikkeenä pakaralle ja reisille ja vahvistavan samalla myös selän lihaksistoa. Kaipa mä kerään vielä sitä perusmassaa kuten muutkin aloittelijat 😉

   Räkkivedosta sen verran, että sehän nyt oli ihan hölmöä. Kyllä veto pitää tehdä maasta asti 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta