Top 3 lisäravinteet

Markkinoilta löytyy lisäravinteita vähän joka lähtöön. On jauhoja, on kapseleita ja vaikka mitä ja jokaisen purkin kyljessä luvataan kuu taivaalta tai ainakin helvetillinen kehitys lyhyessä ajassa on kyse sitten rasvanpoltosta tai lihasmassan lisäämisestä. Mistä sitä voisi tietää mikä Superhypermutantblastgain3r parhaiten tuo sitä lihasmassaa tai mikä Megafastextraslimburner polttaa eniten rasvaa ja vielä juuri siitä ongelmapaikasta eikä välttämättä muualta?

No, mitään ihmeaineita ei oikeasti ole olemassa. Kyllä se lihasmassa pitää kasvattaa ihan vaan kovalla treenillä ja oikeanlaisella ruokavaliolla. Lisäravinteista saattaa kuitenkin olla huomattavaakin hyötyä kunhan tietää mihin ne rahansa oikein kannattaa laittaa. Siksipä kerron nyt oman mielipiteeni parhaista ja tärkeimmistä lisäravinteista kovaa treenaavalle.

Ensimmäinen ja tärkein on ehdottomasti palautusjuoma. Vaikka kuinka Iltalehdessä lööpit huutaisivat maidon olevan paras palautusjuoma, ei se ihan niin ole. Treenin jälkeen on hyvin tärkeää saada nopeasti kehon energiavarastot täyteen ja lihaksille rakennusainetta. Siihen tarkoitukseen on kehitetty palautusjuomat. Palkkareita on markkinoilla runsaasti erilaisia. Tärkeää on että palkkarista löytyy sopivasti sekä hiilihydraattia energiavarastojen täyttämiseen että proteiinia lihasten rakennusaineeksi. Sillä jo pääsee pitkälle. Jos kuitenkin haluat palkkaristasi oikeasti kunnon hyödyn, kannattaa hiukan tutkia myös sitä, mistä lähteistä nämä hiilarit ja proteiinit saadaan. Tässä kohtaa tulee vastaan palkkarin laatu. Itse käytin pitkään halvimpia mahdollisia palkkareita kunnes kerran tilasin kokeeksi oikeasti laadukasta palautusjuomaa ja huomasin eron. Sen jälkeen en ole enää kuvitellutkaan palaavani takaisin halpisjauhoihin. Tällä hetkellä käytän markkinoiden laadukkaita palkkaria, Anabolic Overdrive 2:ta.

20130828_142442

Kun palkkaripuoli on kunnossa, kannattaa tarkastella sitä omaa ruokavaliota, saatko ruuastasi riittävästi proteiinia ja riittävän usein? Päivittäisen proteiinin saannin täydentämiseen löytyy paljon erilaisia proteiinijauhoja, jotka nimeänkin oman Top 3 -listani sijalle kaksi. Jos lihakset eivät saa riittävästi proteiinia riittävän usein, ei kehityskään ole parasta mahdollista. Kova työ salilla menee hukkaan jos lihaksilla ei ole päivän mittaan riittävästi rakennusainetta.

Kuten palkkareissakin, myös proteiineissa on huimasti laatueroja. Eroa on proteiinijauhon proteiinipitoisuudessa, mutta erityisesti imeytymisessä. Itse olen päätynyt panostamaan laatuun myös lisäproteiinin kohdalla ja käytänkin huippulaadukasta HydroISO:a.

20130828_143049

Top 3 -listani kolmas sija onkin jo vaikeampi valinta. Se voisi olla tehokas treenilaturi joka auttaa saamaan treeneistä enemmän tehoja irti. Tai se voisi olla kreatiini tai beta-alaniini jotka ovat myös toimivia ja hyviä lisäravinteita. Nostan kuitenkin kolmanneksi tärkeimmäksi lisäravinteeksi aminohappovalmisteen. Olen itse huomannut selkeää hyötyä treenin alussa ja sen aikana nauttimastani aminohappolisästä. Lisäänkin joka kerta treenijuomapullooni aminohappoja, tarkemmin EAA+:aa, joka paitsi saa treenin aikana juomani veden maistumaan hyvältä, myös antaa tehoa treeniin ja auttaa lihaksia saamaan tarvitsemiaan rakennusaineita, aminohappoja, jo treenin aikana.

20130828_112720

Nämä olen siis itse kokenut vuosien aikana käyttämistäni ja kokeilemistani lisäravinteista toimivimmiksi ja tärkeimmiksi. On kuitenkin jokaisen oma valinta mihin rahansa laittaa. Suosittelen silti jättämään ne erilaiset Supertribulusmegamassfatburnerit sinne hyllyyn ja panostamaan laadukkaaseen palkkariin, lisäproteiiniin ja aminohappovalmisteeseen. Niillä pääsee jo pitkälle.

Metallisydän

16 vastausta artikkeliin “Top 3 lisäravinteet”

 1. Moikka! Kiitos mielenkiintoisesta tekstistä. Ymmärrän, että kyse on sinun mielipiteestäsi, ja varmasti kokemusta lisäravinteista sinulta löytyy, mutta teksti herätti myös kysymyksiä. Kirjoitat, että sillä on väliä mistä hiilarit tulee, mutta et sen enempää avaa tätä, eli minkä vuoksi ne maidon hiilarit ovat huonompia kuin palkkarin? Tai mikä tekee proteiinista hyvin imeytyvää? Teksti käsittelee aihetta, joka kovin kiinnostaa minua ja haluaisin lisää tietoa erilaisista lisäravinteista, mutta harmillisen usein tämän aihealueen kirjoitukset jäävät toteamuksen tasolle, kuten mielestäni tässäkin. Eli perusteluja kaipaisin lisää, myös siitä, miten huomasit että laadukkaampi palkkari toimii halppista paremmin. Sinänsä en kiistä sitä etteikö näin olisi 🙂

  Kiitos mielenkiintoisesta blogista ja treeni-intoa!

  • Jätin tarkoituksella menemättä aiheeseen kovin syvälle. Suurinta osaa lukijoista kun ei nuo makroasiat niin kovin kiinnosta. Tuolla yläpalkin ”Jauhot suuhun!” osiossa olen ehkä hiukan tarkemmin asiasta kirjoittanut, mutta sielläkin asiaa olen käsitellyt hyvin kansantajuisesti. Voisin kyllä aihealuetta avata vaikka seuraavassa kirjoituksessa tarkemmin.

 2. Morjensta. Itsekkin olen testannut mannisen puluvereita ja makunsa puolesta pesevät kyllä monet muut litkut, mutta en nyt lähtisi iha noin sokeana ylistämään aodta ja hydro iso parhaimmiksi lisäravinteiksi. Toki se on sinun mielipide asiasta ja kunnioitan sitä, mutta riippuuhan lisäravinteiden valinta ihan niiden käyttötarkoituksesta! Esim hiilariherkille/diettaavalle aod ei ole lainkaa hyvä palkkari sen suuren hiilari määrän puolesta 🙂 Ja onhan nykypäivä noussut tapetille monesta suunnasta tuo treenin jälkeisen nopean hiilarin nauttiminen, että se ei ole tarpeellista ja toimii bulkkauksessa paremmin. Esim George Farahin seminaarien ja Juha hulmin kirjoitusten perusteella tärkein on se proteiini hei treenin jälkeen jolloin kroppanon anabolisimmillaan. Ja heti kotiin päästyä tulisi ottaa se hiilari oikeasta ruuasta eli luonnonmukaisuus tässäkin kunniaan! 🙂 Sitten vielä hydrp iso on erittäin laadukas proteiini, mutta lähinnä treenin jäljiltä sen imeytymisen vuoksi. Se ei esim se yö proteiiniksi lainkaan. Ja sikäli mikäli jos nautit ennen treeniä laturissa ja treenin aikana runsaasti aminohappoja niin isolaattikin riittöä palkkariksi hyvin ja sitten ruoka perään kotona! 🙂 Tämä nyt oli vain tämmöinen yleinen kannan otto älå vedä hernettä nenään! 🙂 Ja tarkoitus ei ole ollut dissata mannisen lisäravinteitä milään tavalla kaikki ovat toimia omalla tavallaa tietyillä henkilöillä yksilöitä kun olemme! 🙂

  PS: Teehän arvostelu uudesta laturista nimeltä Kerosene! Merrkkiä en ala täällä mainostamaan sen kummemmin! Sulla kun tuntuu noista latureista olevan kokemusta niin olisi mukava kuulla mielipide tästä uutuudesta!

  Peace bro

  -Mike

  • Joo, omasta mielipiteestäni oli kyse ja kaikki me olemme erilaisia ja arvostamme eri asioita myös lisäravinteissa. Hiilariherkille ei varmasti yksikään hiilaria sisältävä palkkari sovi, mutta sellainen hiilariyliherkkyys on kyllä melko harvinaista. Ja dieetistähän en tässä edes puhunut, se on ihan oma maailmansa kaiken muunkin osalta. Vaikkakin itse kyllä käytän AO2:ta myös vähähiilarisella dieetillä. Mielestäni tärkein hetki hiilarien saamiselle on juuri treenin ympärillä, myös silloin kun päivän hiilarimäärä on matala.

   HydroISO todellakin imeytyy äärettömän nopeasti eikä siksi sovi yöproteiiniksi. Itse olen muutenkin sitä mieltä että juotavassa muodossa oleva proteiini on huono valinta yötä vasten, paitsi jos haluaa juosta vessassa pitkin yötä. Siksi syön itse illalla viimeiseksi ennen nukkumaanmenoa maitorahkan, jonka proteiini on hitaasti imeytyvää.

   Tottakai palkkariin riittää isolaattikin, riittäähän sihen konsentraattikin, mutta laadustahan siinä on kyse ja siitä mihin haluaa panostaa.

   Enkä toki herneitä nenuun vedä, hyvä että aiheesta saadaan keskustelua aikaan 🙂 Täytyypä tsekata tuo Kerosene…

 3. Moi,

  Blogia jo pitempään seuranneena on ikävä huomata ( puhtaasti oma mielipide) että taso on hieman alkanut laskemaan. Jutut alkavat kiertää jo kehää ja samat aiheet toistuvat kohtuu usein. Tietysti ymmärrän myös että ’sponsorin’ tuotteita pitää tuoda esille, oletan että Mannisen kanssa on jonkulaista yhteistyö olemassa kun niin monessa otteessa kyseisiä tuotteita mainostat.

  Muutenkin aiemmin tekstejä oli mukava hymyssä suin lukea mm. normaalielämästä salinulkopuolella pienellä huumorilla lisättynä. Nykyään postaukset tuntuvat olevan myös lyhyempiäkin kuin ennen.

  En tiedä onko jo kaikkia aiheet käyty läpi ja uutta aihetta vaikea keksiä, mutta en luovu vielä täysin toivosta vaan toivon että Metallisydän -blogi lähtee tästä vielä uuteen nousuun…

  • No voi pirulauta! Toivottavasti saan tasoa nostettua takaisin tai jopa ohikin 🙂 Treenaamisessa ja lisäravinteissa ei hirveitä muutoksia ole tapahtunut, niin ehkä sen takia tulee kirjoiteltua niiden osalta samantyyppisiä juttuja. Salin ulkopuolelta pyrin kirjoittamaan jatkossakin ja pilke pidetään silmäkulmassa 🙂

   Totta turiset, että välillä on hiukan hankala kehitellä uusia aiheita, joten vinkkejä otan mielelläni vastaan 🙂

 4. Siis asutko nykyään vuokrakämpässä ja aiempi omistusasuntosi on vuokralla? Vai olenko käsittänyt väärin?

  • Ei se vuokra-asuminen vaan oikein ollut mua varten… Omassa asunnossa asustellaan 🙂

 5. Jos joku toinen firma alkaisi sponsoroida sinua, taitaisi ”paras” jauhe vaihtua melko vikkelään 😉 Vähän sama, kun kysyisi Hjallikselta, mikä onuomen paras jääkiekkojoukkue.

  • Mulla ei ole sponsorointisopimusta minkään lisäravinnefirman kanssa. Jos selailet blogia taaksepäin, huomaat että olen kehunut AO2:ta siitä asti kun sitä ekan kerran kokeilin. Sittemmin olen ottanut käyttöön vähitellen muitakin Manninen Nutraceuticalsin lisäravinteita ja huomannut niidenkin olevan AO2:n lailla korkealaatuisia. Sen pystyy kuka tahansa muukin toteamaan kun tsekkaa tuotteiden raaka-aineet tai ihan testaamalla. Väittäisin laatueron vaikkapa Fastin jauhoihin olevan melko helppo huomata…

  • Nii sulla on siis muuten vaan Mannisen banneri tuossa oikealla? Ootpa aika höveli =)

 6. Manninen Nutraceuticals ja FAST tuotteista ei voi edespuhua sama päivänä. FAST on ihan kurraa Mannisen tuotteisiin verrattuna..

 7. Terve Metallisydän!

  Mitä mieltä, kun näistä kahdesta olen jo tovin palautusjuomani sekoitellut ja hyvin toimii:

  Proteiini: http://www.ebn.fi/self-omninutrition-micro-whey-active-2kg-p-840.html
  Hiilihydraatti: http://www.ebn.fi/self-omninutrition-just-100-carbs-p-944.html

  Saan itse miksattua minkälaisen koostumuksen vain haluan…esim selkätreenin jälkeen hiilareita enemmän kuin ojentajatreenin jälkeen. Mannisen tuotteita olen yli vuoden tutkaillut, mutten kuintenkaan vielä tilaillut. Tuossa suosittelemassasi palkkarissa käytetään ilmeisesti ”Osmopure” nimistä hiilaria? Mitä osaisit siitä kertoa? Yleensä aina itse sekoitellut koostumukset itse ja käyttänyt hiilarin lähteenä maltoa tai dekstroa 😀 Tosin laadukkaan proteiinin miellän itse vielä palkkarissa tärkeämmäksi! Suurin osin päivän loput hiilarit sitten kaurapuurosta/kekseistä tai täysjyväleivästä. Hedelmiä tietysti myös 😉

  Niin ja kreatiinia en käytä koska itselle EI sovi…eipä muuten mitään sitä vastaan 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta