Suoraa puhetta laihduttamisesta

Olen saanut tässä viimeaikoina muutaman sähköpostin joissa on kyselty apua laihduttamiseen. Homma on aloitettu innokkaasti jollakin GoFatGo-ohjelmalla tai muulla muodissa olevalla kaikkien yhteisellä diettiohjelmalla. Homma ei kuitenkaan ole toiminut halutulla tavalla ja nyt tarvittaisiin apua. Ei siinä mitään, mielelläni autan ja neuvon, mutta unohtakaa nyt hyvät ihmiset nuo yleishyödylliset dieettiohjeet!

Vaikka laihduttaminen on oikeastaan perin yksinkertaista, syö vähemmän kuin kulutat, ei tuloksekas ja toimiva dieetti oikeasti ole kovin helppo juttu. Me olemme kaikki yksilöitä, jokaisen keho toimii eri tavalla ja kaikille ei sovi samat ruoka-aineet. Jokaisen aineenvaihdunta toimii omalla tavallaan, toinen tarvitsee vähemmän ruokaa laihtuakseen kuin toinen. Siksi myös dieettiruokavalio pitää suunnitella yksilöllisesti ottaen huomioon juuri kyseisen ihmisen tavoitteet, elämäntilanne, arjen kulku ja ruokailutottumukset. Yksikään dieetti ei kestä pitkään jos diettaaja laitetaan syömään väkisin ruokia joita ei voi sietää. Siinä loppuu hyvin nopeasti motivaatio, palataan vanhoihin tuttuihin ruokalajeihin ja siinä se homma sitten onkin.

Tämän takia ruokavalio on hyvä suunnitella yksilöllisesti laihduttajan henkilökohtaisista lähtökohdist,a yhdessä valmentajan/ruokavalion suunnittelijan ja diettaajan kesken. Keskustelu ja avoimuus ovat tässä avainasemassa. Jos et voi sietää riisiä tai tiedät että työpäivinä on kiire etkä ehdi lämmittää ruokaa, kerro se valmentajalle. Asiansa osaava valmentaja löytää kyllä riisillekin vaihtoehdon ja kehittää sinulle sopivan vaihtoehdon kiireiseen päivään. Näin ruokavaliosta saadaan rakennettua mielekäs ja toimiva ja dieetistäkin tulee mielekäs eikä pakkopullaa. Itse pidän tärkeänä myös seurantaa. Haluan ehdottomasti kuulla miten suunnittelemani ruokavalio on lähtenyt toimimaan, pitääkö siihen tehdä vielä hienosäätöä ja lähteekö paino putoamaan suunniteltua vauhtia. Pelkkä ”Paperi kouraan ja onnea!” ei kuulu minun tapoihini.

Sama koskee treeniohjelmaa. Netistä löytyy treeniohjelmia pilvin pimein, miksi siis maksaa jollekin sellaisen suunnittelusta? No vaikkapa siksi, että jokaisen keho on edelleen yksilöllinen, kaikille ei vaan sovi samat liikkeet ja treenijaot. Toisella jalat ovat edellä kehitystä, toisella kädet. Asinatunteva valmentaja osaa tehdä treeniohjelman joka tukee juuri Sinun tavoitteitasi, oli se sitten pakaroiden kiinteytyminen tai hauiksen kasvattaminen. Valmentaja osaa myös neuvoa liikkeiden oikeat suoritustekniikat ja ottaa ohjelmaa suunnitellessaan huomioon helposti kipeytyvän olkapään.

Itse treenaamista aloittaessani joskus reilu 15 vuotta sitten ongelmana oli, että tietoa ei löytynyt juuri mistään. Vuosien varrella olen kokeillut monenlaista ja oppinut paljon (myös kantapään kautta), niin omasta kehostani, sen toiminnasta kuin treenaamisesta ja urheiluravitsemuksesta yleensäkin. Matka on ollut antoisa, mutta monta mutkaa olisi jäänyt tekemättä jos olisi ollut joku ohjaamassa ja kertomassa mitä kannattaa tehdä ja mitä ei. Nykyteineillä ongelma on päinvastainen, tietoa löytyy liikaakin. Tänä päivänä lähes jokaisella treenejä aloittavalla on jo netistä katsottuna edellisen vuoden Mr Olympian treeniohjelma jolla lihas varmasti kasvaa… Niin no, ehkä se mikä toimii Phil Heathilla ei välttämättä toimi 56 kiloisella Marcolla.

Älkää hakatko päätänne seinään, kysykää neuvoa kokeneemmilta. Asiantuntevista neuvoista, yksilöllisistä ruokavalioista ja treeniohjelmista jotka on tehty juuri Sinulle, kannattaa kyllä hiukan maksaakin.

kuva

Metallisydän

7 vastausta artikkeliin “Suoraa puhetta laihduttamisesta”

  • Harmi, sitä kun laitoin sun ruokavalioon joka ruokailulle 😉

 1. Kiitos hyvästä kirjoituksesta! Löysin blogisi vasta nyt ja kylläpä vaikuttaa mielenkiintoiselta, meinaa nimittäin tulla korvista kaikenmaailman, etenkin naisten fitnessblogit, jossa kuvataan vaan itteä bikineissä ja dieettiruokia jne. Joo ei siinä mitään pahaa, mutta niitä alkaa olemaan vähän liikaakin. Joo, totesin kans että kyllä omaa kehoa kannattaa kuunnella. Keväällä ostin yhden kymmenen viikkoa kestävän nettivalmennuksen, koska ajattelin että saan vähän kehitystä ja rasvaprosenttia alemmas ja ihan mielenkiinnosta olisiko minusta siihen. NO, 15 päivää jaksoin ja sitten annoin periksi. Päätä kinnas sen verran, hiilareita oli liian vähän mulle ja eihän mistään tullut mitään. Ja sen jälkeen kauhea morkkis, oon huono kun sorruin jne. Ja kappas, nyt kun oon alkanut kuuntelemaan kehoa ja syön säännöllisesti, monipuolisesti, kohtuudella kaikkea mutta ilman että punnitsisin ruoat, tuloksiakin on alkanut näkymään! Toki jos haluaa nopeaa kehitystä ja tuloksia niin varmaan kannattaa hankkia se personal trainer mutta muuten en kyllä itse ala enää mihinkään nettijuttuihin. Kokemuksen kautta, ollaan taas vähän viisaampia.

  • Diettaamisestakin kannattaa nauttia. Moni kokee dieetin jonakin peikkona, ajanjaksona jolloin on kok ajan nälkä ja vituttaa. Silloin on kuitenkin jokin pahasti pielessä. Itse nautin dieetillä olemisesta enemmän kuin massan keräämisestä. Kokeilemalla löytyy usein se oikea tapa pudottaa painoa, omaa kehoa kuuntelemalla ja tarkkailemalla 🙂

 2. Olen samaa mieltä. Kaikkea on kokeiltu (kirjaimellisesti aina kaalisopasta patukoihin) en sentään ulostuslääkkeitä tai muita ”laihdutuslääkkeitä”. Mutta joo. Sijoitin rahat HYVÄÄN personal traineriin jonka kanssa hommat synkkasi ja hän kuunteli ensin omat tavoitteet ja otti minusta selvää reilun tunnin ajan. Sitten perus testit, tavoitteet paperille, ohjaus ja sitä rataa. Innostuin ja sain paljon oppia päähäni. Kunnes olin valmis seisomaan omilla jaloillani. Hankin lisätietoa netistä, kavereilta, tutustuin saman henkisiin ihmisiin. Ennen kaikkea tutustuin omaan kroppaani. Mitä se tahtoo, miltä tuntuu, mikä on hyväksi juuri minulle.

  Se mikä toiselle sopii ei sovi minun elimistölle. Veivasin ruokavalion itelle sopivaksi, treenit itelle sopivaksi.

  Nyt on tilanne se, että 160kg (nainen, uskokaa pois vain!) ruhostani on lähtenyt sen verran rasvaa ja mielipahaa että vaaka näyttää tällä hetkellä 95kg ja koko ajan mennään alaspäin!

  Ps.. Törmäsin blogiisi sattumalta ja jään seurailemaan!

  • Siinähän se onkin, kun valmentaja osaa asiansa, homma lähtee toimimaan. Mielestänio ehdottoman tärkeää on keskustella kunnolla ensin ja tehdä suunnitelmat siltä pohjalta. Silti saattaa pientä viilausta joutua vielä tekemään matkan varrella. Kuitenkin valmennettavan on myös sanottava ajatuksensa suoraan ja kerrottava valmentajalle asiat suoraan, ei piilotella tai häpeillä mitään, valmentajan pitää tietää kaikki ongelmakohdat jotta homma saadaan toimimaan. Rehellisyys on tässäkin asiassa hiton tärkeää.

   Mahtavan muodonmuutoksen olet saanut aikaan! Tsemppiä myös jatkoon!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta