Tärkeimmät lisäravinteet (mun mielestä)

Käytän melko paljon lisäravinteita ja olenkin vahvasti sitä mieltä, että lisäravinteista on huomattavaa apua treeniin, palautumiseen ja kehittymiseen. Siis nimenomaan apua, ensiarvoisen tärkeää on muistaa, että tärkeimmät osa-alueet ovat oikeanlainen treeni, riittävä lepo ja oikeanlainen ruokavalio. Lisäravinteet ovat sitten tuon oikeanlaisen ruokavalion lisä, eikä niillä kuulu korvata kiinteää ruokaa.

 
Lisäravinteita on kuitenkin todella paljon. Mikä niistä on oikeasti tärkeää, mistä on apua, mikä toimii? Lisäravinteet myös maksavat jonkin verran, mihin kannattaa rahansa laittaa? En osaa noihin kysymyksiin mitään absoluuttisia totuuksia vastata, mutta voin kertoa oman mielipiteeni.
 
Tässä siis minun mielestäni ne tärkeimmät lisäravinteet:
 
Ehdoton ykkönen on laadukas palautusjuoma.
 
Treenin jälkeen on tärkeää täyttää tyhjentyneet glykogeenivarastot ja kääntää katabolinen tila anaboliseksi, mielellään mahdollisimman nopeasti. Tässä auttaa oikeanlainen palautusjuoma. Palkkareita on monenlaisia ja itsekin olen erilaisia palkkareita aikoinaan testannut, kunnes päädyin Manninen Nutraceuticals:n Anabolic Overdrive 2:een. Se on ehdottomasti laadukkain palkkari jota olen käyttänyt. Väitän että jokainen joka kokeilee AOD2:ta huomaa eron ”normipalkkariin” sekä perhanan hyvässä maussa, että parempana palautumisena treenistä. Ja jos ei huomaa, sen kun palaa takaisin tunkkaiseen hera-malto-sekoitukseen.
 
Jos saisin käyttää vain yhtä lisäravinnetta, se olisi Anabolic Overdrive 2.
 

 

 
Seuraavana listallani on aminohapot, tarkemmin EAA (essencial amino acids).
 
Treenin alussa sekoitan treenijuomapullooni veden sekaan noin 10 grammaa Manninen Nutraceuticals:n EAA+:aa. Aminohapot auttavat myös osaltaan vähentämään kataboliaa ja tehostavat anaboliaa. EAA+ sisältää lisäksi sitrulliinimalaattia joka muunmuassa lisää pumppia lihaksessa ja estää maitohappojen kasaantumista. Kuten AOD2:n, olen huomannut EAA+:n toimivan ihan oikeasti. Suosittelen testaamaan.
 

 

 
Kolmanneksi nostaisin toimivan treenilaturin.
 
Kova treeni vaatii paljon energiaa ja kykyä pusertaa itsestään kaikki irti, viimeiseen toistoon asti. Tässä auttaa toimiva treenilaturi. Itse haluan treenilaturin tuovan treeniin lisää energiaa, potkua sinne ihan treenin loppuun asti. Parhaimmillaan hyvä treenilaturi tuo sellaisen olon, ettei treeniä malttaisi lopettaa lainkaan. 
 
Treenilatureita on monenlaisia ja niissä on monia erilaisia ainesosia joista ei ota pirukaan selvää. Mikä treenilaturi sitten on oikeasti toimivaa ja mikä ei? Itse olen testannut kymmeniä treenilatureita joista osa on toiminut ja osa ei. Tällä hetkellä suosikkini ovat Manninen Nutraceuticals:n Mania! ja PPS-Shopista tilaamani Craze. Mania! ja Craze ovat hyvin erityyppiset treenilaturit ja käytänkin niitä paljolti vuorotellen ja aina välillä jotain muitakin treenilatureita. Näin uskon estäväni ainakin jonkin verran toleranssin muodostumista. Tilasin juuri yhtä uuttakin treenilaturia, siitä kirjoittelen kun olen hiukan ehtinyt testailemaan…
 
 
Seuraavaksi nostaisin esiin lisäproteiinin.
 
Kun treenaa paljon ja haluaa kehittyä, on huolehdittava siitä, että keho saa riittävästi ravintoa. Lihakset tarvitsevat proteiinia kasvaakseen ja aina ei välttämättä normaalista ruuasta saa riittävää määrää proteiinia. Tällöin ruokavaliota on hyvä täydentää lisäproteiinilla. Itse pyrin siihen että syön vähintään kolmen tunnin välein. Joskus kuitenkin eväiden mukana kantaminen joka paikkaan on hieman hankalaa ja silloin proteiinijuoma on helppo tapa varmistaa että keho saa tuota tarvitsemaansa proteiinia riittävän usein. Proteiineissa on myös suuria eroja. Herakonsentraatin ja hydrolisoidun isolaatin imeytymisellä on merkittävä ero. Siksi kannattaa miettiä myös hieman nappaako sitä konsentraattia sieltä marketin hyllystä vai tutkiiko hieman nettiä ja etsii itselleen sopivamman hinta-laatusuhteen. Itse olen jo jonkin aikaa käyttänyt lisäproteiinina Self:n heraisolaattia jota viimeksi tilasin Sportsnutritionilta. Pidän tuon proteiinin hinta-laatu-suhdetta melkoisen hyvänä. Makukin on hyvä kunhan ei erehdy tilaamaan stevialla makeutettua versiota…
 

 

 
Viimeiseksi haluan korostaa vitamiinien ja hivenaineiden merkitystä, vaikka niitä en oikeastaan lisäravinteina pidäkään.
 
Itse otan joka aamu kourallisen pillereitä, C- D- ja monivitamiinia, magnesiumia, sinkkiä, omega3:a jne. Riittävä määrä vitamiineja ja hivenaineita auttaa pysymään terveenä vaikka keho kovien treenien myötä joutuisikin välillä kovalle koetukselle. Olen jo pitkään tilannut vitamiinit, hivenaineet sun muut pillerit EBN:ltä. Mielestäni EBN:n tuotteet ovat korkealaatuisia eivätkä todellakaan hinnalla pilattuja.
 

Viimeisin täydennystilaus EBN:ltä, jos taas pärjäisi vähän aikaa… (kunnes joku taas käy vähiin…)

Edellä lueteltujen lisäksi jatkuvassa käytössä on myös mm. kreatiini, glutamiini, leusiini ja beta-alaniini. Nämä ovat kuitenkin minun mielestäni ne tärkeimmät lisäravinteet.

Kuten ehkä huomata saattaa, koostuu lisäravinnevalikoimani jauhopuoli suurelta osin Manninen Nutraceuticals:n tuotteista. Koen Mannisen lisäravinteiden olevan laadukkaita ja toimivia. Voisi melkein sanoa että markkinoiden ainoat vakavasti otettavat lisäravinteet tulevat Manniselta 😉 Jos minulla olisi varaa, käyttäisin myös lisäproteiinina Mannisen HydroISO:a. Jostain on kuitenkin säästettävä ja tuo Self:n isolaatti tuntuu täyttävän tehtävänsä ihan hyvin. Ehkä sitten joskus…

 
 
Nyt on teidän vuoronne. Mitä lisäravinteita te käytätte? Mitkä olette kokeneet oikeasti toimiviksi? Mikä on ollut täyttä kuraa? Mistä lisäravinteesta ette luopuisi mistään hinnasta? Antaa palaa, kommenttiboksi on teidän!
Metallisydän

71 vastausta artikkeliin “Tärkeimmät lisäravinteet (mun mielestä)”

 1. Ennen meni Mannisen tuotteita paljonkin mutta erään vitamiini episodin jälkeen meni jotenkin luotto miehen puljuun ja vaihdoin My Proteinin tuotteisiin,tilasin Englannista 5 kilon säkeissä herat ja aminot niin kilohinta jäi halvaksi.Vitamiinit olen jo vuosia tilannut Usasta Iherbiltä,todella halpaa kun vertaa Suomen hintoihin varsinkin laadukkaan Solgarin tuotteiden osalta.Valikoimiin kuuluu siis :-Palautusjuoma-Perusproteiini-BCAA aminot-Kreatiini-Vitamiinit&mineraalitMetsku näytti ottavan magnesiumit aamulla,itse otan magnesiumin ja sinkin illalla ennen nukkumaan menoa mankun lihaksia rentouttavan ja unta syventävän vaikutuksen vuoksi.

 2. Itse vaihdoin juuri Starnutrionin Whey 80sen tuohon Selfin heraisolaattiin. Aivan _järkyttävästi_ saa piereskelemään, emäntä tykkää ja eihän sitä nyt aina viitti pidätellä. Tuon Selfin koostumus on aivan toisenlainen kuin sen starin (paljon ilmakuplia) starissa niitä ei tullut nimeksikään, niin tuntuu et tuossa jää shakeriin puolet vaahtoa. Mut kiitti postauksesta pitänee kokeilla noita muutamia muita juttuja.

  • Outoa, mua ei tuo proteiini kyllä saa piereskelemään. Mikä maku sulla on käytössä? Mulla ei vaahtoa juurikaan…

  • Mansikka. No onpas tosiaan outoa, nimittäin shakerissä on TOSI paljon vaahtoa ja sehän se tekee temput mahalle.

  • Eipä mullakaan Selfin heraisolaatti juurikaan vaahtoa. Makuna stevialla makeutettu kookos-suklaa.

  • Mulla on ollu tavallista suklaata, stevia-suklaata, minttu-suklaata ja banaani-suklaata (miten niin tykkään suklaasta…) Mikään ei oo vaahdonnu…

  • oikeesti se stevia suklaa on paskaa. mutta kokeile kookos-suklaa steviaa, se on jo ihan hyvää. Ja mielummin stevia kuin aspartaami.

 3. Stevia kookos suklaa on paras self isolate.Metallisydän halvemmalla saat saman palkkarin, kun ostat mannisen hydro isoa ja hiilariksi vitargo/osmopure. Samat aineosa ja hinta paljon pienempi kuin valmiiksi sekoitetus 😉

  • Ei niin. Olen aikoinaan käyttänyt useita kiloja maustamatonta heraproteiinia. Paskaltahan se maistui mutta oli halpaa. Nykyisin arvostan myös makua ja AOD2 on pirun hyvää 🙂

 4. Kymmenen vuotta tuli käytettyä isoja kasoja lisäravinteita mutta nyt viimeiset kaksi vuotta olen ollut täysin ilman. Ihon kunto parani ja maha on paremmassa kondiksessa. Puhdasta ruokaa monipuolisesti ja salilla tulee juotua heti ite tehty palautusjuoma.Älyttömän iso on tuo lisäravinnebisneskin huh huh. Kaveri pyörittä yhtä lafkaa (jätetään nyt nimet mainitsematta) ja häneltä saisi aika halvallakin kaikkea mut joo ei kiitos enää.

  • Mulla on iho kuosissa ja maha toimii, ei ongelmia sen suhteen 🙂 Puhdasta ruokaa syön joka päivä. Lisänä kuitenkin noita laadukaita lisäravinteita, niistä koen saavani huomattavaa hyötyä.

 5. Paremmin palautuu ja kehittyy hyvillä ravinteilla 🙂 Iho ja vatsa voi hyvin hyvillä ravinteilla.

 6. Aspartaamimönjät kierrän kaukaa. Ne saavat erittäinkin pienillä annoksilla aikaan olon, joka vastaa kymmenen tunnin univelkaa. Vaikka näistä joutuu maksamaan usein vähän enemmän, on se kuitenkin sijoittamisen arvoista.Oma spesiaali on aamupalalle tehty proteiinikaakao, eli maitoon sekoitetaan mitallinen satunnaista proteiinijauhetta. Auttaa jaksamaan aamun reenit erittäin hyvin! Ehdoton suosikki on Ironmaxxin tuotteet, sekoavat ja maistuvat vielä pirun hyviltä! Tavallisessa kaakaojauheessa on 80% sokeria, niin miksei samalla voisi käyttää jauhetta, missä on 80% proteiinia?

  • Höpöhöpö Ile, Pepsi Max on makeutettu aspartaamilla ja ilman sitä ei elämästä tule mitään :)Kaakaota ei juo hullukaan, proteiinijuoma miehen tiellä pitää 🙂

  • Ei aito kaakao itsessään sisällä sokeria, kunhan ostaa tosiaan oikeaa kaakaota eikä mitään sokeroituja kaakaojuomajauheita. Ihan eri tavaraa.

 7. Moro! Vaikuttaako sinulla treenilaturit yöuniin? Itselläni Craze vie yöunet aivan täysin jos sitä nautin klo 16 jälkeen.

  • Tottakai ne vaikuttaa, piristeitähän niissä on. Itsekin mietin tarkkaan mitä laturia käytän, jos mitään, kun menen myöhemmin treenaamaan. Enimmäkseen tulee kuitenkin treenattua aamulla/aamupäivällä, joten ongelmaa ei juuri ole…

 8. itse olen kohta vuoden käyttänyt mannisen AOD2:sta ja on kyl huipputuote!ja kaikista eniten olen saanut hyötyä DAA:sta,sen käytön aloitettuani olen kasvanut ja kiristynytkin huomattavasti!(täytän maaliskuussa 40v.joten oma hormoni tuotanto ilmeisesti laskenut,DAA nosti tuotannon kattoon)jopa kaverit huomautelleet mun kondiksen kovenemisesta! 🙂 ja puusteri joka toimii mulla todella hyvin BSN No-explode!tilasin just grazee,saa nähä miten se potkii!tsemppii treeneihin! 8)

  • AOD2 on ehdottomasti mun suosikkilisäravinne. DAA:takin olen kokeillut, mutta jotenkin se veti mun hormonitasot vituralleen kun lopetin käytön. Kesti jonkun aikaa ennen kuin palautu normaaliksi…

  • no älä pidä taukoja siitä DAA:sta, niin ei vedä vituralleen 😉

 9. eikö tuota kreatiinia voisi pitää tärkeämpänä lisäaineena kuin esim proteiinia ja palautusjuomaa, kun sitä ei saa normiruuasta tarpeeksi?

  • Niin no… Kreatiinihan on tutkituimpia lisäravinteita ja moneen kertaan toimivaksi todettua. Itse en kuitenkaan saa kreatiinista niin selvää hyötyä kuin esimerkiksi palautusjuomasta.

 10. oon sun blogin perusteella kokeillut tota Mannisen palkkaria ja oot kyllä oikeessa, se toimii. Taidan jatkossakin tilata sitä ja ehkä kokeilen noita aminohappojakin.

 11. On hyvä että joku tavallinen treenaaja (jos sua nyt sellaseksi voi kutsua) kertoo mitkä lisäravinteet omasta mielestä toimii. Lisäravinteita kun on niin paljon ja aika paha on luottaa jonkun Mentulan tai Ossin tai vaikka Nyyssölän suosituksiin. Niillä on kuitenkin aika lailla erilaiset lähtökohdat kuin itsellä.

 12. ”eikö tuota kreatiinia voisi pitää tärkeämpänä lisäaineena kuin esim proteiinia ja palautusjuomaa!Niin lisäaineethan ovat aivan eri juttu kuin lisäravinteet..Itse miellän lisäproteiinin vain nestemäiseksi ateriaksi joka on helppo ja nopea nauttia,osa ruokavaliota.Palautusjuoma on myös nestemäinen ateria joka sopii siihen tilanteeseen parhaiten,hieman helpompi kietaista treenin jälkeen palautusjuoma kuin alkaa syömään kiinteää ateriaa salin pukuhuoneessa.

  • Itseasiassa mä olen jo pari vuotta alkanut hörppiä palkkaria salin puolella, parikymmentä minuuttia ennen treenin loppua (Jerry Ossin neuvosta). Saattas se hilpeyttä aiheuttaa vedellä riisiä ja kanaa naamariin sarjojen välillä…

 13. Sen verran on pakko kans kommentoida että tuosta mankun ja sinkin illalla ottamisesta – olen ottanut ne illalla b-vitamiinin kanssa ja nukun selvästi paremmin verrattuna siihen että ottaisin ne aamulla. Kandee kokeilla.

 14. Mikset osta ulkomailta vitamiineja jne? Suurukuluttajana säästäisit selvää rahaa.

  • Nääh, ei jaksa laskeskella tullijuttuja sun muita. Mieluummin tilaan Suomesta, helpompaa. Eikä noihin nyt omaisuuksia uppoa 🙂

 15. asiasta kukkaruukkuun minkä kokosia ECKOn T-paitoja äijä käyttää?osais suhteuttaa itelle paita tilausta tehdessä. 🙂

 16. AOD2VitargoHydroIsoDaa+ZMAManiaKarnatiinitNuissa on tällä hetkellä minun tärkeimmät ja proteiinitarpeiden täyttöön menee sitte Selffin joordgubben 100% isolaattia, ei riitä vielä rahat 6kk satsiin hydroIsoa. Tuota AOD2 ei oikeen voi käyttää illan treeneissä koska se C vitamiini vie aivan armotta unet alta. Oikeastaan kaikista kovimmissa treeneissä käytän aina Vitargo/gluta/bcaa/HydroIso + ripaus jottain höystöä vaikka ei maistukkaan yhtä hyvälle kuin AODi.

 17. Mannisen Anabolic Overdrive 2 todellakin markkinoiden paras palautusjuomavalmiste! Piste.

 18. Meneekö Metallisydän vihreä tee -tabletteja? Varsinkin hieman kiristeltäessä toiminut itsellä. Miksei sitä muutenkin voisi käyttää? Ei kai se itsessään mikään ”laihdutustuote” ole, vaan ruokavalio ratkaisee + treeni !!

  • En nyt just tällä hetkellä käytä, mutta kiristellessä kyllä. Eihän se tosiaan mikään ihmelaihdutustuote ole, mutta onhan siitä hiukan apua, ainakin aineenvaihdunnan ylläpitämiseen alhaisilla hiilareilal ja kaloreilla.

 19. Mannisen aodia käytin nyt kaks purnukkaa ja lisää ei ole tulossa. Vaahtoa niin perkeleesti, että jää varmaan puolet juomatta ja sheikkeri jää sen näköseksi niinku joku ois oksentanu sinne jos et samalla sekunnilla ole sitä pesemässä.

  • Pöljä! ;)Älä sheikkaa, vaan sekoita AOD2 pyörivällä liikkeellä, sekoaa melkein itsestään eikä juurikaan vaahtoa.

  • Nyt vasta saatana paljastit tämän. Mieki oon katellu että saat kahella kerrala juua sen, eka neste ja sitte vaahot 😀 Pittääpä alakaa nuin sekotteleen niin saa kerrala alas.

 20. Onko mitään luonnollisia testotason buustaajia tullut kokeiltua? Eivät siis vaikuta ihmisen omaan tuotantoon juuri mitenkään…

 21. Tosta mannisen Anabolic overdrive 2 palautusjuomasta.Sisältää pari pääkallomerkittyä e-koodia, jotka on jopa kielletty monissa maissa. Vaikka kyse olisi pienistä määristä, niin jatkuvassa käytössä ei varmaan hyvää tee. Miksi et sekoita osmopurea esim. selfin heraan, mitä muutenkin käytät? Teet muutenkin noita sekoituksia, niin miksi tuo olisi niin vaikeaa? (kun mainitsit, ettet jaksa itse ruveta sekoittelemaan) Olet kenties kalastelemassa Mannista lisäravinnesponsoriksi? Oli jopa huvittavaa lukea niin läpinäkyvää ”ruinausta” 😉 Muuten ihan asiallista ja hyvä blogi.

  • Eihän toi Selfin hera oo likikään yhtä korkealaatuista kuin AOD2:ssa oleva proteiini. Eikä se nyt niin ylivoimasen vaikeaa tuo sekoittelu olisi, mutta mä tykkään oikeesti paljon tosta AOD2:n maustakin, raikasta ja hyvää :)Ruinaamisesta sen verran, että lueskeleppa vaikka nuo mun ”muutamat” aiemmat lisäravinnekirjoitukset. Siitä asti kun kokeilin AOD2:ta ekaa kertaa, oon sitä täällä kehunut ja joka purkista oon maksanut. Kehun niitä lisäravinteita jotka koen toimiviksi ja joita ite käytän. Ei siinä mitään, mielelläni otan Mannisen jauhoja vastaan vaikka ilmaiseksi, mutta se ei vaikuta mitenkään siihen miten niistä kirjoitan.

 22. Yksikään lisäravinne ”putiikki” ei ilmeisesti kykene osoittamaan laboratoriota missä aineet ja sisältä oikeasti testattu. Näistä on tullut doping käryjä ja etenkin huolena se, että myös nuoret syövät näitä myrkkyjä.
  Tuotteista ei ole saatavilla tarkempaa selvitystä, tuote-eriä ei kirjata eikä erotella mitenkään, milloin saapunut ja missä laboratoriossa se on oikeasti testattu.

  Erään kehutun tuotteen maahantuojan edustaja ilmoitti että luottaa purkin tekstiin joka kotona printattu ”tested laboratory” mutta ei kyennyt kertomaan tarkkaa testaus paikkaa ja miten on testattu. Mitään testauspöytäkirjoja ei ole saatavilla.
  Purnukat voi sisältää mitä tahansa ja toimii kun sisältävät tuotetta nimeämättä sisältää ilmeisesti kiellettyjä aineita. Kyllä, lääke toimii useasti, kun se on sitä varten tehty.

  Maahantuoja ei ota asiassa mitään vastuuta, eli suomessa saa myydä vaikka syanidia ja syöttää ihmisille, jotka uskovat näiden auttavan urheilussa.

  Hyvä ravinto ,lepo ja treeni avainasemassa, lisäravinteet rahankeruuta ja täyttä kusetusta. Dopingaineet toimii, se lienee selvää.

  En laittaisi elimistööni mitään näistä aineista.

  • Jjep. Tähän tuskin tarvitsee vastata mitään 😀 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta