Lisäravinteiden ABC

Mitkä ovat ne tärkeimmät lisäravinteet? Mitä lisäravinteita kannattaa käyttää? Mitkä lisäravinteet ovat oikeasti toimivia? Nämä kysymykset pyörivät varmasti jokaisen kuntosaliharrastajan mielessä.

Tuossa jokin aika sitten minulta toivottiin tänne blogiin kirjoitusta lisäravinteista. Siis ihan perustietoa, lisäravinteiden ABC:tä. Olen sellaisen joskus kirjoittanut ja nyt kaivoin tuon jutun esiin ja päivitin sitä hiukkasen.

Tässä on siis omia mielipiteitäni lisäravinteista. Omat mielipiteeni perustuvat pääosin omiin kokemuksini, paljon on kaikenlaista tullut testattua, osan olen todennut toimiviksi, osasta en ole mainittavaa hyötyä huomannut. Lähdetään liikkeelle siitä tärkeimmästä:

Palautusjuoma

Jos en mitään muuta lisäravinnetta käyttäisikään, käyttäisin palkkaria. Se on erittäin tärkeä lihaskasvun ja palautumisen edistämisessä. Treenin jälkeen energiavarastot ovat tyhjinä ja keho tarvitsee energiaa. Toisaalta myös lihakset tarvitsevat rakennusainetta. Palkkarissa on juuri nämä tarvittavat jutut, hiilaria energiavarastojen täyttämiseen ja proteiinia lihasten rakennusaineeksi.

Palkkarin voi koota itse esimerkiksi maltosta ja hera-proteiinista, mutta itse olen pääasiassa käyttänyt valmiita palkkareita, helpompaa ja paremman makuista 🙂 Vaihtoehtoja on pilvin pimein, niistä kannattaa etsiä se itselle sopivin. Minulla on jo pidemmän aikaa ollut käytössä Spiritin Power Recovery (suklaa on herkkua!!!)

Toinen selvästi toimiva juttu on lisäproteiini.

Lihaskasvuun tarvitaan päivässä n. 2-3 grammaa proteiinia / painokilo. Itse pyrin syömään keskimäärin 250-300 grammaa proteiinia päivässä. Saa siinä aika monta broilerin rintafilettä ja Ehrmannin rahkaa pistellä naamariinsa. Siksipä käytänkin tuon kiinteän ruuan ohessa hera-proteiinijauhoja täydentämään proteiinin saantiani. Teen yleensä kaksi proteiinijuomaa päivässä. Joskus tulee nautiskeltua proteiinijuoman sijasta Protein puddingista.

Kolmantena tärkeänä lisäravinteena käytän Kreatiinia.

Kreatiinin olen huomannut selkeästi parantavan suorituskykyäni. Nykyään on kaikenlaisia hienoja kreatiinipuryvaatteja sun muita, mutta omalla kohdallani olen huomannut toimivimmaksi ihan tavallisen kreatiini monohydraatin. Tulokset paranevat selvästi kun käytän kreatiinia. Toki kreatiini kerää kehoon hiukan nestettä ja nostaa siis painoa. Tällä saattaa olla myös vaikutusta tulosten nousuun. Kummasti sen kuitenkin heti huomaa treenissä kun kreatiini on käytössä. Ja onhan kreatiini varmaan tutkituin lisäravinne ja tutkimukset osoittavat siitä olevan selkeää hyötyä kehonrakentajille, miksei siis myös minulle 🙂

Kreatiinia käytän jaksottain, yleensä noin kaksi kuukautta, jonka jälkeen pidän noin kuukauden tauon.

Seuraavana pitää mainita treenilaturi.

Treenilatureita on paljon erilaisia, osa toimii, osa ei. Itse käytin pitkään laturina yksinkertaisesti kofeiinia. Otin noin puoltatuntia ennen treeniä kaksi kofeiinipilleriä ja sain treeniin hyvän energialatauksen. Tuo toimii edelleen minulla hyvin koska en juo kahvia. Kokeilen kuitenkin koko ajan erilaisia treenilatureita, jotka tuovat treeniin lisää puhtia ja samalla parantavat pumppia lihaksissa. Tällä hetkellä käytössä on Reflexin Performance Matrix, joka on sitrulliinimalaattipohjainen treenilaturi. Sitrulliinimalaatti lisää veren virtausta lihakseen ja vähentää maitohappojen eritystä.

Siinä se neljän kärki. Noiden neljän mielestäni tärkeimmän ja selvästi toimivan lisäravinteen lisäksi käytän säännöllisesti glutamiinia. Glutamiini on tärkeää palautumiselle ja lisäänkin sitä aina palkkariini. Tärkeitä ovat tietenkin myös vitamiinit. Joka aamu otan kourallisen pillereitä ja kapseleita. C-vitamiinia, D-vitamiinia, monivitamiinia, kalaöljyä jne. Toinen kourallinen menee sitten illalla ennen nukkumaan menoa 🙂

Siinä mielestäni ne tärkeimmät. Nuo edellämainitut lisäravinteet ovat olleet minulla jo vuosia käytössä. Niistä en luovu jatkossakaan. Niiden lisäksi käytän ja kokeilen jatkuvasti uusia ja vanhoja lisäravinteita. Aina silloin tällöin tulee vastaan mielenkiintoisia uusia juttuja joita pitää testata.

Yksi tärkeä oppimani juttu on se, että laatuun kannattaa panostaa. En nyt tarkoita että pitäisi ostaa sitä markkinoiden kalleinta tuotetta, mutta se kannattaa muistaa, että ei se halvin palkkarijauho ehkä kuitenkaan ole se paras vaihtoehto… Ja kaikenmaailman laihdutuspillerit ja testoboosterit kannattaa kyllä jättää ostamatta, niissä heittää vaan rahansa hukkaan.

Tässä lisäravinneviidakossa kannattaa kuitenkin muistaa se tärkein, eli kunnon terveellinen ruoka. Kiinteä ruoka on aina kiinteää ruokaa ja lisäravinteet nimensä mukaisesti vain terveellisen ruokavalion lisä. Niillä on helppo täydentää omaa ruokavaliota, mutta kiinteää ruokaa niillä ei kannata korvata. (Erilaisia ruokavinkkejä löytyy Metallisydämen kokkinurkkauksesta)

Metallisydän

9 vastausta artikkeliin “Lisäravinteiden ABC”

 1. Hyvä perussetti. Tuohon kun lisää vielä B-alaniinin… Glutamiini on muuten mielenkiintoinen pulveri.. Suoranaista näyttöähän hyödystä ei ole(korjaa jos olen väärässä – saattaa parantaa vastustuskykyä ja tehostaa palautumista – vähän tutkittu), mutta myös itse tulee sitä pirtelöihin lisäiltyä 😀

 2. Juu tuo beta-alaniini on kanssa tuntunut ihan toimivalta, kihelmöinti vaan on kohtalaisen ärsyttävää… Ja glutamiinin hyödyistä en kanssa ole löytänyt mitään suoranaista näyttöä, ehkä se riittää että uskoo sen toimivan 🙂

 3. Oikeasti, ilman tätä blogias en vois elää, pari kuukautta seuraillu ja vaikutat tosi asialliselta kaverilta ja erittäin hyvää tietoa tulee!**KEEP IT UP!**

 4. Joo, nyt muistin ja löysin tän.Näissä sivuissahan on oikeesti paljon hommaa, toki asiaa sitäkin enemmän.T:”kesävälkky”

 5. Kiitos jutusta! Asiallista ja hyvää settiä. Keep on going.t. Tätä juttua toivonut

 6. Maailman Vahvin Nalle: Näin on, perunajauhokin toimii kun siihen tarpeeksi uskoo :)eetu: Kiitos, hyvä että tykkäät :)kesävälkky: kyllähän tähän joku tunti viikossa uppoaa, mutta on tää kivaakin :)Tätä juttua toivonut: Toivottavasti sait jutusta jotain irti 🙂

 7. hei, ole varovainen A-vitamiinin saannissa, jos maksa pettää sitä ei saa korjata, koska A- vitamiinia saa aina liikaa. Maksa ei varoita yhtään.

  Jos maksA PETTÄÄ alkoholin johdosta pystyy elämään täystaittiina

  • Nooo, enpä pidä kovin suurena riskinä maksan poksahtamista A-vitamiinin takia…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 3
Tykkää jutusta