Munan koolla ON väliä!

Pari työkaveria teki kesällä töistä lasten kanssa kesäretken strutsifarmille. He toivat sieltä tuliaisiksi strutsinmunan. On siinä hiukan kokoeroa tavalliseen kananmunaan verrattuna…

Nyt tuon munan koon livenä nähtyäni en enää yhtään ihmettele miksi strutseilla on hiukan ulkonevat silmät. Koitappa itse tunkea päivittäin takapuolestasi amerikkalaisen jalkapallon kokoinen muna ulos…

Yksi strutsin muna painaa reilun kaksi kiloa ja vastaa tilavuudeltaan noin 25 kananmunaa. Jos haluaa keittää strutsinmunan sellaiseksi, että keltuainen on kiinteä, pitää munan antaa kiehua noin 90 minuuttia. Ei ihan kiireisen aamun aamupala…
Munakas, munakokkeli tai paistetut kanamunat on muuten oikein hyvä pieni välipala. Päätinkin tekaista itselleni pienen munakkaan, ihan tavallisista kananmunista, en strutsinmunista 🙂 On siis kokkinurkkauksen aika:
Ensin pieni liraus öljyä pannulle ja pannu hellalle. Hellan lämmetessä rikotaan kolme kananmunaa astiaan ja silputaan mukaan viisi viipaletta palvikinkkua sekä ihan hiukan suolaa. Heitetään sotku kuumalle pannulle ja sekoitellaan.

Pyöritellään sotkua pannulla kunnes ällöttävää löysää raakaa kananmunaa ei enää ole havaittavissa mutta sotku ei myöskään ole kärähtänyt (älä siis jätä sotkua pannulle paistumaan surffaillessasi netissä).
Kun sotku on valmis, siirretään se lautaselle ja vedellään naamariin.
Sotkusta saa maistuvampaa pilkkomalla sekaan sipulia, paprikaa, ananasta tms. Palvikinkun voi myös korvata pilkotulla broilerin rintafileellä, paistetulla jauhelihalla tms. Erilaisia variaatioita on mielettömästi.
Jos munakkaan tekemisessä on paljon erilaisia variaatioita, on kananmunien keittäminen ainakin yksinkertaista. VÄÄRIN! Kananmunat voi keittää monella eri tavalla. Seuraavassa muutamia erilaisia arvostettuja tapoja keittää kananmunia:
Joku tyyppi netissä:
– Jos kananmuna on aivan tuore, on sitä keitettävä minuutti kauemmin kuin vanhempaa, koska tuoreessa sisällä oleva ilmatila on pienempi. (Ja mistäköhän sitten tietää kuinka tuore muna on kyseessä? Hajusta?)
Ravintolaopisto:
– Keitä kaksi litraa vettä kiehuvaksi, laita kuusi munaa kattilaan, kiehauta ja anna hautua 5 minuuttia. (entäs jos laitan kattilaan seitsemän munaa?)

Delia Smith:
– Napauta munan paksumpaan, tylppään päähän reikä neulalla (jotta muna ei halkea), laita poreilevaan veteen TASAN minuutiksi, ota astia lämmöltä ja anna hautua 5-6 minuuttia riippuen siitä haluatko valkuaisen olevan hyytelömäistä vai kiinteämpää. (Kuka hullu haluaisi valkuaisen olevan hyytelömäistä?!?)

Giorgio Locatelli (Michelinin tähti Locanda Locatelli 2003):
– Munaa on pidettävä pyörivässä liikkeessä, siis vesipyörteessä koko keiton ajan jotta keltuainen on juuri keskellä munaa. Locatellin munan keittoaika on kuusi minuuttia. (Ja miksi ihmeessä se keltuainen pitää olla keskellä munaa?)

Antonio Carluccio (Commendatore dell’ Ordine al Merito della Repubblica Italiana 1998 ansioituneesta työstä italialaisen keittotaidon edistämiseksi):
– Munaa on keitettävä kolme minuuttia ja annettava seistä vedessä 30 sekuntia. (Sehän jää ihan löysäksi, samahan olisi olla keittämättä lainkaan ja syödä raakana…)

Michel Roux (Kolme Michelinin tähteä Le Gavroche 1982):
– Muna laitetaan runsaaseen kylmään veteen keskilämmölle ja kun vesi alkaa kiehua lasketaan 60 sekuntia medium-munaa varten. (Sehän jää taas ihan raa’aksi!!! Mikä teitä oikein vaivaa?!?)

Harold McGee (Kirjailija ja kemisti, erikoistunut ruokaan ja sen historiaan):
– Keitä munaa 3-5 minuuttia hymyilevässä vedessä. 🙂 🙂 🙂

Metallisydän (Ansioitunut blogin pitäjä ja munamestari):
– Lado iso kattila täyteen kananmunia (itse keitän yleensä 30 kerralla), laske se täyteen kuumaa vettä ja laita levylle. Kun vesi alkaa kiehua, anna kiehua 10 minuuttia. Ota pois levyltä, kaada kiehuva vesi pois ja laske kylmää tilalle. Kaada lämmennyt vesi pois ja laske kylmää tilalle. Toista niin usein että vesi ei enää juurikaan lämpene, ts. munat ovat jäähtyneet. (Täydellistä!)

Metallisydän

7 vastausta artikkeliin “Munan koolla ON väliä!”

  1. Vois kokeilla tuota hymyilevää vettä! Nykyään taian käyttää irvistelevää tms kun ei niin millään taaskaan taho munatkaan onnistua (Tosi taitava kokki).

  2. Kananmunia valmistaessa kannattaa keltuainen pyrkiä jättämään lähes raa’aksi. Keltuainen on munan ravinteikkain osa, mutta proteiinithan ei kovin hyvin tuota kypsennystä kestä. Myös hyvät rasvahapot pilaantuu herkästi.Täydellinen ohje kananmunien paistamiseen:Kuumenna pannu ja iske paistorasvaksi kookosöljyä.Kaada (luomu) munan valkuaiset pannulle ja keltuaiset lasiin. Kun valkuaiset ovat hyytyneet, kaada keltuaiset päälle. Lisää laadukasta suolaa (raffinoimaton merisuola, himalajansuola tms.) Anna hyytyä noin 20 sekuntia. Nautiskele herkullisista paistetuista munista!

  3. Kananmunan tuoreuden voi testata laittamalla ne astiaan, jossa on kylmää vettä. Se miten kallellaan muna on kertoo tuoreusasteen, kelluvat kananmunat ovat pilaantuneita., NadjaPs. Mää tiesin, että raaka kananmuna räjähtää mikrossa, mutta päätin kokeilla keitetyllä kun halusin lämpimän leikkelelautasen. No tiedoksi vaan, että se keitettykin kananmuna räjähtää…

  4. Voimailu ja kehonrakennus harrastajat tietääkseni ahmii kananmunia nimenomaan saadakseen proteiineja. Kananmunan aminohappoprofiili ja prodepitoisuus kun on aika huikee.Jos et piittaa siitä, että sun munan prodet tuhoutuu ja rasvat muuttuu myrkyllisiksi niin touhussasi on pientä ristiriitaa. Vähän niin kuin koittaisit saada naista raskaaksi, mutta käyttäisit kumia. Tehdään oikeaa asiaa, mutta väärällä tavalla. Mut et vissiin muutenkaan erityisemmin ravinnolla hifistele 🙂

  5. Syön keskimäärin kaksi kananmunaa päivässä, keitettynä. Munia paistan todella harvoin, lähinnä silloin kun muuta ruokaa ei ole. Toki munia keitänkin sen 10 minuuttia jotta keltuainen ei ole löysää, löysä keltuainen vaan yksinkertaisesti saa aikaan yökkäämisrefleksin… oli kyse sitten keitetystä tai paistetusta munasta :)En tosiaan ole tuohon ravintopuoleen tutustunut likikään niin paljon kuin sinä, väittäisin kuitenkin perusasioiden olevan jokseenkin hallussa 🙂 En tosin todellakaan hifistele ruokapuolen kanssa 🙂 Pääasiassa pyrin syömään puhdasta perusruokaa. Ravintoainejakaumaa tarkkailen ja haastavinta minulle on sisällyttää ruokavalioon riittävästi hyviä rasvoja. Kovin yksipuolinen ruokavalioni toki on, se koostuu pääasiassa riisistä, tummasta pastasta, naudan paistijauhelihasta, broilerin rintafileestä ja joskus kalasta (liian harvoin). Vihreääkin tulee syötyä päivittäin salaatin tai hedelmien muodossa. Joskus tulee toki syötyä esim. ranskalaisia tai Subissa, pitäähän sitä joskus herkutella 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta